Тениски, ризи, потници и шорти водят класациятаНад 100 000 фалшиви и

...
Тениски, ризи, потници и шорти водят класациятаНад 100 000 фалшиви и
Коментари Харесай

Спряха 100 000 летни стоки менте

Тениски, ризи, потници и къси панталони водят класацията


Над 100 000 подправени и контрабандни летни артикули са задържали българските митнически чиновници през последните пет месеца. За съпоставяне – през цялата 2017 година са арестувани малко над 150 000 продукта от същата категория. И тази година най-задържани не престават да бъдат облеклата – ризи, тениски, потници, шорти… Следват ги плажните такъми и аксесоари, както и от обувките – джапанки, сандали, еспадрили и маратонки.

Най-голям е потокът от ментета към митниците във Варна, Бургас и София, през които минават и главните карго доставки от Китай и Турция. Митниците задържат колета в два случая – в случай че стоките въобще не са оповестени в документите, или в случай че нарушават правата на притежателите на комерсиалните марки.

 02-02 80% от общо хванатите за 2017 и 2018 година над четвърт милион продукта са спрени на нашите граници по отношение на нарушение на Регламент 608/2013 година за отбрана на правата върху интелектуалната благосъстоятелност. За тях притежателите на съответните марки са удостоверили, че са подправени.

Сред най-често арестуваните подправени летни артикули, с изключение на облеклата, са слънчевите очила. Една от най-големите арестувани колета – близо 25 000 броя с такива очила от известната марка “Рей-Бан ” е спряна на пристанище Варна Запад през септември м. година

При доставката на другите 20% от арестуваните през 2017 и 2018 година летни продукти (около 50 000) е изработен опит те да бъдат импортирани контрабандно през границата. Почти половината от количество – над 21 000 текстилни произведения и 2200 чифта обувки е арестувано при три случая от митнически чиновници в Русе.

Покрай футболните шампионати или олимпийските игри се усилват опитите за импорт на подправени спортни артикули, изясняват митничарите. Изключение не прави и Мондиала в Русия. В първите дни на юни на пункт Капитан Андреево бе кръстосан опит за скрито преместване на 14 300 етикета за текстилни произведения с логото, което е благосъстоятелност на ФИФА. Пратката е пренасял към родината си сърбин, дружно с емблеми на сръбския народен тим, като етикетите били опаковани в особено фолио, което не се хваща от рентгеновите апарати.

474 857 спортни артикули са арестувани митническите чиновници през последната година и половина. Близо 84% от тях са откритите подправени артикули, а останалото количество е спряно при опит за контрабанда. Сред най-често залавяните спортни артикули са шапките с твърда козирка. Тази година са били хванати над 26 500 такива артикули при инспекция на два контейнера, пристигнали на пристанище Варна Запад.

Реалната себестойност на подправените артикули е доста ниска, тъй като техните производители си икономисват доста разноски за качествени материали, от заплати на служащите си, употребяват гратис непознат интелектуален труд, разясняват чиновниците на Агенция “Митници ”. Но в случай че доближи до магазините тази подправената стока се продава на цени, същите или близки до тези на оригинала.

Внасят настрана етикетите


Контрабандата на етикети, които носят предпазени марки и изображения, както и на подправени опаковки е опит на нарушителите да “сглобят ” подправените артикули “на място ” – покрай пазара. По този метод нарушителите се пробват да минимизират риска, защото етикетите са с доста по-малък размер от готовия артикул и са по-трудни са разкриване. Целта е етикетите да се слагат на артикули, които сами по себе си не носят предпазени детайли.

Законът пази комерсиалните марки – наименования, облици, модели и така нататък, в границите на съответни параметри, тъй че до пазара е допустимо да доближи стока, която прилича или припомня дадена марка, само че не я повтаря буквално, споделят специалистите. Те припомнят, че отговорността е на самите притежатели на търсени артикули да защитят дейно правата си.

Съвети към потребителите


Внимавайте от кое място купувате, оглеждайте деликатно

 Тамара Влайкова Тамара Влайкова
Потребителите би трябвало да са сериозни и да избират в границите на бюджета си най-качествената стока, а не онази, която е най-привлекателна на външен тип или онази, която наложително е брандирана. Това споделя Тамара Влайкова, представител на Агенция “Митници ”. Тя поучава потребителите да бъдат деликатни от кое място купуват стоките и да не се доверяват на прекомерно преференциални оферти от непроверени търговци. Трябва да се четат деликатно и етикетите – дали са подробни, дали има данни за търговеца. Обикновено неточните продавачи не обръщали внимание на елементи като етикета. Преди да се заплати за дадена стока, наложително тя би трябвало да се огледа – направа, елементи (като шевове), пластмасови ръбчета, прикрепени елементи, качество на щемпел на щампата, поучава Влайкова. При марковите облекла даже вътрешните шевове и бродерията отвътре са направени чисто, няма стърчащи конци и раздърпани краища.

По море и суша


Фалшиви детски играчки идват от Китай и Турция


675 000 артикули хванати за 18 месеца

 Близо 340 000 детски играчки са хванати от митничарите за година и половина. Близо 340 000 детски играчки са хванати от митничарите за година и половина.
Над 675 000 детски играчки, облекла и други артикули за малчугани са задържали митничарите в страната през последните 18 месеца. 68% от тях са били подправени, а останалите са били импортирани контрабандно, демонстрира статистиката на организацията.

Сред арестуваните артикули най-вече са детските играчки – близо 340 000 мобилни телефони, конструктори, фигурки, кукли, скейтбордове, кънки и други “Тенденция е върху всевъзможни артикули, в това число текстилни кърпи, лампи, обувки, палатки, опаковки за бонбони, писалищен материали, училищен принадлежности и други, да се слагат облиците на известни анимационни герои. По този метод се цели детето да бъде привлечено тъкмо от тези артикули, а не от по-евтините други възможности без илюстрации ”, споделиха митничари. Те прибавиха, че арестуваните подправените артикули за малчуганите идват най-вече от Китай по море и Турция със сухопътен превоз. Най-много играчки и аксесоари са арестувани в Пристанище Варна, София като огромен логистичен център, както и Пристанище Бургас и митническите пунктове по южната ни граница.

Заедно с държавната организация за метрологичен и механически контрол са хванати и над 263 000 рискови играчки и такива, които не дават отговор на стандартите. Най-много измежду тях са известните измежду хлапетата спинъри (251 900 бр.).

По данни от последния отчет на Европейската комисия детските играчки са в топ 3 на арестуваните подправени артикули.

Проверки на гастарбайтери


Откриха пачки с 52 000 евро в сутиен

 Иззетите банкноти по 500 евро. Снимка: Агенция Иззетите банкноти по 500 евро. Снимка: Агенция „Митници“
Митничари от пункт Калотина откриха 4 пачки с евро в сутиена на туркиня, пътуваща със брачна половинка си и двете име деца. Семейството от Турция, живеещо в Холандия, се прибирало за почивка в родината си. Освен парите в женския “тайник ”, били открити още 54 банкноти по 500 евро в чантичка, пъхната сред седалките. Тъй като сумите не са декларирани, митничарите ги иззели в интерес на страната.

Случаят е резултат от засилените инспекции на гастарбайтери, преминаващи през страната ни на път за Турция. Повечето от тях добре знаят, че би трябвало да заявяват пренасяните над 10 000 евро на човек, само че крият сумите. Възможно е парите им да са били изкарани в Западна Европа от търговия или работа на черно, без да са плащани налози и така нататък

Анализ


Изследват облекла за рискови бои

 Фалшивите облекла се унищожават на специфична машина. Фалшивите облекла се унищожават на специфична машина.
Фалшивите текстилните произведения и дрехи могат да провокират алергични реакции на кожата или да доведат до по-сложни здравословни проблеми, споделиха пред “Труд ” лекари. Съгласно еврорегламент е неразрешена използването на азобагрила в концентрации над 30 mg/kg в произведения, които могат да влязат в пряк или нескончаем контакт с човешката кожа. От началото на годината чиновници на Агенция “Митници ” и на държавния здравен надзор са проверели близо 1000 колета с облекла, шалове и спално долни дрехи, импорт от Китай, Турция и Бангладеш. Те нямали документи, маркировка или лабораторен разбор, който да потвърждава наличие на азобагрила в допустимите стойности за тези произведения и поради това се считат за рискови, споделиха от митницата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР